9. Pietarin-Paavalin kirkon muistokappeli

Pyhän Nikolaoksen ortodoksinen kappeli rakennettiin vuonna 1837 nykyisen RUK:n kentän alueella 1700-luvulta alkaen sijainneen puisen Pietari-Paavalin ortodoksisen kirkon muistoksi. Kappeli on samaa rakennuskokonaisuutta nykyisen ortodoksisen Pietari-Paavalin kirkon kanssa. 

ORTODOKSISET KIRKOT HAMINASSA

Haminassa on ollut useita ortodoksisia kirkkorakennuksia seurakunnan historian aikana. Ensimmäinen, puurakenteinen kirkko vihittiin käyttöönsä joulupäivänä 1744. Sen oli suunnitellut arkkitehti Trezini ja pyhitettiin apostolien Pietarin ja Paavalin muistolle. Kirkko sijaitsi lähellä nykyistä Reserviupseerikoulun päärakennusta. Ensimmäinen kirkko purettiin 1780-luvun alussa ja samalle paikalle rakennettiin uusi puurakenteinen kirkko vuonna 1785. Tämä toinen kirkko tuhoutui Haminan suurpalossa 1821

Tähtimäinen linnoitus

Haminan symmetrisessä linnoitusmallissa ympyrä jaettiin neliöillä geometrisesti siten, että syntyi kahdeksankulmainen monikulmio.

Tällaisia tähtimäisiä linnoituksia, joiden sisällä on ympyräasemakaavan muotoinen kaupunki, on Euroopassa jäljellä enää kaksi: Hamina ja Palmanova.

Historia elää Haminassa

© 2023 haminanmuseokatu.fi. All rights reserved.